tisdag 18 juli 2017

Mont Ventoux

Detta mytomspunna berg. Beläget i distriktet Vaucluse mitt i Provence på 1912 meters höjd. Myt och myt förresten, det vet jag inte förstås men bland cyklister har det en smula mystik kring sig i alla fall. Alla cyklister vill någon gång ta sig upp för det. Det är känt i cykelkretsar. Det är högt. Det är en utmaning. Att ta sig upp för detta berg innebär en transport på 21 km konstant uppför och bitvis riktigt brant. Den gamla väderstationen på toppen syns från de flesta håll i området och blir lite av ett riktmärke. Som namnet också säger så är det ofta väldigt blåsigt på toppen och betydligt svalare än nere i byn.

Förra sommaren tog jag mig upp med cykel för första gången och idag gjorde jag det igen!

Här kommer jag pustandes de sista metrarna till toppen där F redan varit i nästan 40 minuter. Jag tog 2 timmar och 37 minuter på mig upp och då var det ändå en förbättring från förra året. Snitthastighet blev för mig 8,2 km/h. Det låter ju helt galet, men det går faktiskt. Det är bitvis sjukt jobbigt och redan de första 5 km var jag beredd att lägga av för jag var så trött i benen. Men jag vet också att det brukar ge mig sig och gå bättre efter ett tag. Inte så att det någonsin inte blir jobbigt, men uthärdligt.

De första 15 km går genom en skog och det är där som de brantaste partierna finns. De sista 6 km är det kalt och kargt berg men också något mindre brant, alltså  n å g o t  mindre. Då är du dock så trött och du ser toppen närma sig så där gäller det att hålla huvudet kallt och inte bli stressad. Det är liksom inte över förrän det är över så att säga...

Lycklig och lättad (och smått chockad) människa som äntligen är uppe och får stiga av cykeln. 

Det är dessutom så otroligt roligt att ha detta cykleri tillsammans med min F. Att vi kan göra det tillsammans och han är dessutom min allra bästa coach! Även om han får vänta på mig allt som oftast.

Sedan ska man ju förstås ta sig nerför detta berg igen. Finns liksom ingen genväg där. Att cykla nerför när det är brant är också en utmaning. Inte lika konditionskrävande såklart men väl jobbigt för armar och händer, du måste liksom bromsa en del. 37 minuter tog min nedfärd. 2 timmar kortare än uppför!

Kommer att sova gott i natt :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar