fredag 9 augusti 2013

Surströmming!

Ah, det riktigt vattnades i munnen bara av att prata om och planera denna tillställning som våra Bodenfödda vänner N och C bjöd in till. 
Idag, dagen efter själva inmundigandet smakar det inte lika gott i munnen dock, men det hör till spelet...


Det blev lite "fusk" med filéer den här gången eftersom det visade sig vara stört omöjligt att få tag på surströmming överhuvudtaget. Premiären är först nästa vecka så därför tar inte handlarna in något förens då. Östermalmshallen kan man dock lita på. Men det blev som sagt filéer istället för hela fiskar, inte riktigt samma sak men helt ok ändå. Bra för nybörjarna om inte annat :-)


Själva öppnandet av burkarna är högtidligt och måste göras av ett proffs. Och gärna utomhus, där också själva middagen bör intas. Även om man som surströmmingsälskare faktiskt inte tycker att det luktar så illa så luktar det inte så gott inomhus, och särskilt inte dagen därpå. Som tur är har N och C en stor fin altan under tak där vi kunde sitta i hällregnet i går. Värmen var det ju inget fel på i alla fall. 


Öppnat och framdukat med alla tillbehör; tunnbröd, mandelpotatis och hackad lök (både stekt och rå). En klick creme fraiche för nybörjaren kan vara bra för att mildra första intrycket något. 


Sedan gör man sig en så här smaskig macka.


Och sedan njuuter man! Dessa tre snygga nybörjare var duktiga och åt varsin fin macka med extra allt. Samt öl och nubbe därtill. 

Hur smakar det då, undrar ni? Ja, det smakar ju inte som det luktar, det kan vi börja med att konstatera. Det smakar nog mest salt egentligen. Och något mer som är svårt att förklara och som jag tror att du inte uppskattar första gången du provar. Det tar nog några år innan man är fast. Om du inte har det i blodet förstås. 

Nu har F smakat också! Han tyckte nog varken eller tror jag. Men nu är vi i alla fall kvitt; Svartsoppa/surströmming 1-1 (eller snarare 4-1 till svartsoppan faktiskt...)

Stor tack N och C för en supertrevlig och god kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar