onsdag 31 augusti 2011

Alla skruvar på plats


Tadaaa! Titta vad jag har byggt. Ja, jag tänkte att "va sjutton, hur svårt kan det va?" och så satte jag igång. Det påminde ju ganska mycket om IKEA´s upplägg. Fast betydligt mindre pedagogisk beskrivning och med betydligt fler skruvar. En och en halv timme tog det och jag fick inte ett enda utbrott. Inte ens när jag upptäckte att jag hade satt alla skenorna till lådorna fel. Skruvdragaren är min bästa kompis. Fast den fick man inte använda egentligen enligt bruksanvisningen. Det var det enda som var pedagogiskt tydligt, nämligen en bild på en överstruken skruvdragare. Men det struntade jag faktiskt i.

Alltså MIO vs IKEA. MIO´s prylar har samma upplägg som IKEA med att du får montera VÄLDIGT MYCKET själv. Det är samma lite halvrangliga kvalitet med träfolie istället för massivt. Skillnaden är att MIO har flera veckors leveranstid och är dubbelt så dyra. Öh, det skulle ju göra IKEA till en klar vinnare här. Men det finns ändå kanske något roligare och snyggare design på MIO. Ibland.

Nu står den där i alla fall. Så fin. Jag är nöjd.

Nu ska jag börja planera min packning lite. I morgon kväll blir det tidigt i säng för planet till Nice går 06.00 (!) på fredag morgon.

tisdag 30 augusti 2011

En skruv lös

Ligger och vilar mig i soffan. Känner av halsen lite. Men jag går inte på det den här gången. Min kropp brukar få för sig att låtsas bli lite krasslig när det är trevligheter eller resor på gång. Sedan när jag väl är iväg så kommer den av sig liksom och glömmer bort hela bacillen. (bara därför kommer det inte bli så den här gången bergis...)

Blev också lite trött när jag kom hem från Mio med den nya byrån till hallen (den hade leveranstid på 4-6 veckor (!) men kom redan efter 1,5 så lite glad blev jag). Men i alla fall, denna byrå, jag borde i och för sig anat oråd redan när jag hämtade den eftersom den låg i ett litet platt paket. Alltså, jag har köpt en byrå inte ett dj-a mekano! När jag efter mycket slit äntligen tog mig in i kartongen så hade jag kanske förväntat mig något i stil med en IKEA byggsats. Men icke. Här pratar vi möbelsnickeri. Två (!) sidor innehållsförteckning bara över skruvar, pluggar, muttrar mm mm. Hur mycket som helst! Jag gav upp direkt. Stängde prydligt igen lådan och väntar vackert på att min älskade man kommer hem. Jag handlar, han bygger. Det är väl en bra fördelning? Fast jag hade ju tänkt överaska med en färdig byrå i hallen när vi kommer hem tillsammans från Nice på söndag. Men ibland blir det inte som man tänkt.

Som sagt, vilar. Ska snart iväg på föräldramöte i 14's klass.

Satte igång ett element här hemma idag. Nu ÄR det höst. Eller i alla fall på torsdag, enligt kallendern.

söndag 28 augusti 2011

Huserar

16 har åkt in till stora staden med kompis. 14 har sovit borta i natt och sover dessutom förmodligen fortfarande. F trampar sig igenom franska alperna. Och jag - jag är ensam hemma. Vilket jag trivs alldeles utmärkt med just nu.

Det blir en sån där söndag som verkligen behövs. Jag återställer hemmet i dess ursprungliga skick, dvs plockar och flyttar omkring saker. Saker som av någon anledning konstant byter plats med varandra. Tvättar. Vattnar blommor. Slänger tidningar. Lite sånt.

I går var jag på heldagskonferens med F&S. Trevligt som vanligt. Vi lyssnade bland annat på en föreläsning av långdistanslöparen Rune Larsson. Vilken personlighet! Och vilka bedrifter! Och vilken livsglädje! Det här är mannen som inte går ut och springer en runda på en mil för att hålla vikten eller tänker på kolesterolen. Nej, han tar tåget 30 mil och springer sedan tillbaka hem igen. För att han tycker att det är så himla roligt att springa. !? Han pratade i sin föreläsning mycket om mål och motivation. Naturligtvis. Egentligen är det inte svårare än att för att du ska bli riktigt duktig och framgångsrik på något, vad som helst, så måste du tycka att det är ROLIGT. Alltså riktigt roligt. Han var dessutom väldigt rolig själv. Jag skrattade så att tårarna rann. Han har jobbat som idrottslärare och jag kan bara säga att om alla elever fick ha idrottslärare som honom så skulle de där tjejerna som alltid blir valda sist till brännbollslagen inte existera. Bättre inspiratör och pedagog får man leta efter.

Nu ska jag ägna mig åt något så roligt och inspirerande som att betala räkningar. Tjohoo!

Ser fram emot nästa helg då jag åker till Nice och möter en, förmodligen, väldigt trött cyklist.

fredag 26 augusti 2011

torsdag 25 augusti 2011

Full rulle

Ja, det är knappt någon idé att skriva att det är fullt upp. För det är det ju alltid i min tillvaro. I helgen drar F till Frankrike för att cykla en vecka OCH jag möter upp honom i Nice nästa helg. Hur trevligt och mysigt blir inte det?! Nice liksom. Det var inte igår jag var där. Bara vi två en helg i solen.

Denna helg, närmare bestämt lördag, blir det konferens och party med mina funktionärskollegor i F&S. Jag ska leda ett av passen vi ska ha under dagen och det är alltid lite extra krydda på att leda ett pass för andra ledare och funktionärer. Lite extra skärpning liksom.

Idag har jag förkovrat mig i ledarskapet en smula. Jag var på ett frukostseminarium som handlade om ledarskap och empati. Intressant. Jag kan alltid plocka upp några små tänkvärda saker och lite tips och råd.

Sedan har kvällen ägnats åt en djupdykning i garderoben inför lördagens fest. Jag tror jag fick till det till slut. Inte för att det behöver vara så märkvärdigt egentligen men jag går så sällan på fest så när det väl blir av vill jag ju passa på att använda de där kläderna som någon gång köpts just för festligare tillfällen.

Så nu är jag trött igen. Sov gott!

onsdag 24 augusti 2011

Transporteras

Spenderar en av dagens två timmars pendling på buss och har tråkigt.

Ja, det var bara det.

Skickat från min HTC

måndag 22 augusti 2011

Jahaaa!

I den här familjen har vi en viss förmåga att totalt köra fast i ett galet uttryck eller dialekt eller något tokigt vi hört på radio eller sett på TV. Det är ingen idé att jag går in närmare på det eller försöker förklara eller beskriva något av det för ingen skulle förstå. Vi skulle bara framstå som knasiga. Och det är vi också. Underbart knasiga. Vi har perioder när vi knappt pratar normalt med varandra. Det blir bara trams. Och vi älskar det. Det är vi liksom.

Ok, jag gör ett försök ändå. F har en kollega i Kina. Han är kines (?!) och han har lärt sig ett svenskt ord (han kan säkert fler för han är rätt klipsk tror jag). I alla fall ett svenskt ord som han också använder lite då och då; Jaha. Och han säger det med typiskt kinesiskt uttal, liksom jahaa (om ni fattar). Så, detta svenska ord som vi uppenbarligen använder en hel del eftersom han har snappat upp det, säger vi nu titt som tätt här hemma. Men lite kinesisk uttal.

Jahaaa!

Kul va?

Nä, tänkte väl det.

söndag 21 augusti 2011

Kreativiteten flödar

Min nya necessär har fått en lillasyster. Måste ju ha lite nya fräscha med mig till Nice. Känner mig väldigt produktiv och kreativ. Sitter lite då och då vid min fina symaskin.

Men nu stundar en arbetsvecka och då får kreativiteten byta fokus.

Livräddning

Har varit ute i trädgården en stund i dag och räddad livet på lite blommor efter regnet igår. Klippt och städat och rensat lite i rabatterna. F ska klippa gräset nu, som äntligen faktiskt är grönt och riktigt tjockt och fint. Halm-mattan som vi hade tidigare är borta.

Tvättar sängkläder. Tagit en lång promenad. Allmänt söndagspyssel. 16 ligger i TV rummet och botar förkylning. 14 åker hoj med sin far och väntas hem framåt kvällen.

Matkasse får vi i kväll också! Slipper med andra ord planera veckans mat. Inte så dumt faktiskt.

Ska fålla upp ett par byxor. Laga en blus. Måla naglarna och läsa ut min bok. Som sagt, allmänt söndagspyssel.

torsdag 18 augusti 2011

Hej, hej...

Oj, vad dagarna går fort (när man har roligt...). I morgon har jag jobbat en vecka. Det känns i huvudet i dag kan jag säga.

Har precis kommit hem från informationsmöte på 16´s gymnasium. Har träffat mentorer och rektor. Det blir bra det där. Riktigt bra. Kommer att bli högt tempo, mycket plugg och förmodligen perioder med grav prestationsångest. Men det grejar vi. Tillsammans hjälps vi åt.

Sitter alltså här med lätt huvudvärk som har kommit och gått hela eftermiddagen. Har precis betalat en räkningspåminnelse. Den VAR alltså inte betald. Attans. Försöker varva ner.

I morgon förmiddag ligger vår datasystem på jobbet nere på grund av uppdateringar. Behöver inte stressa till kontoret i morgon. Kanske ska passa på att ta en morgonpromenad innan resan mot staden.

Och i morgon kommer sonen tillbaka hit igen. Saknar honom. Min lilla gubbe som har växt om mig nu. DET är han mycket stolt över.

Själv är jag stolt över att snart ha tagit mig igenom första arbetsveckan efter semestern utan några större ångest eller depressionsattacker. Övergången från semester till vardag gick över förväntan i år. Visst är jag trött, men det känns faktiskt ändå ok.

Nu ska jag sova!

måndag 15 augusti 2011

Ge mig bara ett begagnat blixtlås...

...och en gammal gardin, så fixar jag en necessär. Fodrad med finaste spetsvaxduken inköpt i Spanien för många år sedan.

Det kallar jag recycling.

Fast jag har legat av mig. Den tål inte att granskas alltför noga i sömmarna. Men lite söt blev den allt.

lördag 13 augusti 2011

Mums!

De är varken svenska, färska eller från havet. Men det är precis så jag vill ha dem.

fredag 12 augusti 2011

Några stycken

Ett stycke make hemkommen från en veckas arbete i Asien. Mycket trevligt!!

Utarbetande av ett stycke nytt Core-pass påbörjat. Inte lika kul. (Alltid en jobbig process)

Ett stycke surströmmingsmiddag avklarad. Igår hos goda vänner. Mycket gott!!

Kräftor inköpta inför morgondagens middag. Bara lilla familjen. Vi fyra.

Ett stycke semester snart avklarad.

Ett stycke hösttermin snart igång.

onsdag 10 augusti 2011

Ett gott skratt förlänger livet

I dag har det flängts och farits. Och köats. Och skrattats.

Började förmiddagen med att skjutsa 14 till tåget. Tog sedan en lång (eller nja ganska lång i alla fall) promenad med heavyhands. Inte så dumt faktiskt. Klart bättre än stavar. Väl hemma blev det lite omflyttning av möbler (testar lite), dusch och hämtning av 14 från sitt dansläger. Vidare transport mot centrum för fotografering av 14 och sedan vidare till Nordea. Det har öppnats konto och beställts Id handling (till 14 alltså). Mötte upp 16 och vi åt lunch alla tre på Mc. Hem igen. Nu börjar det regna. In med sportcykel i bilen och vidare mot lägenheten i stan där cykel skulle dumpas. Regnet VRÄKER ner. Ser knappt vägen. Det tar tvärstopp. Långa köer. Hör på radion om översvämningar och bränder (?). Vi valde helt fel tid att ut och åka. Väl framme i staden efter sniglande köer lastar vi av cykel och kör en snabbputsning av de två fönster som finns. Vi har ju en gäst som kommer till veckan. Som tur är har regnet äntligen avtagit. Ok, vidare mot de södra förorterna för middag hos mamma/mormor. Valde helt fel väg ut ur stan och hamnar naturligtvis i sniglande köer IGEN. Tålamodet tryter. Mormor ringer två gånger och undrar när vi kommer.

Väl framme bjuds vi på god middag. Vi slappnar av igen. Vi tittar på gamla kort. Läser gamla brev som jag skrev till mamma och pappa när jag var på semester hos min mormor i Norrland. Vi viker oss dubbla av skratt. Tårarna sprutar. Det är så skönt och befriande att skratta så mycket. Även om man skrattar och är glad alltsom oftast vardagen så är det inte ofta som skrattet blir så intensivt och helt okontrollerbart som det blev idag. Härligt!

Det var länge sedan jag såg bilder på min mamma när hon var i min ålder. Vi konstaterar att vi är lika. Och 16 är också lik oss. En del gamla bilder på mig som liten ser precis ut som 16. Bilder på pappa som ung. Och farmor och farfar. Min faster. Så länge sedan.

Min pappa fotograferade väldigt mycket så det finns mängder med gamla foton. Jag älskar att titta på foton, gärna gamla. Och jag älskar att skratta så att tårarna rinner.

måndag 8 augusti 2011

I-lands problem

Det har blivit väldigt poppis att använda ordet I-lands problem. Har jag märkt. Så fort man (jag eller någon annan) beklagar sig över något som är lite jobbigt eller tråkigt så måste någon, rätt ofta den som just beklagade sig, avsluta hela klagovisan med: "Jaja, dagens I-landsproblem".

Jaha?! Betyder det att det inte är ett problem egentligen? Att vi har det så himla bra så vi ska inte klaga alls? Eller? Vi bor ju i ett I-land, det är klart att våra problem inte är i närheten av de problem som de har i tex U-länderna. Så, visst, våra problem är ju onekligen I-landsproblem.

Jag vet inte vart jag vill komma med detta egentligen mer än att jag funderar lite på varför vi säger så här. Är det för att döva ett samvete över att vi inte borde klaga? Vi som har det så bra. Kanske.

Och visst har vi det bra. Väldigt bra. Jag tänker väldigt mycket på svältkatastrofen i Afrika. Här sitter jag, proppmätt och beklagar mig över de extra kilon som smugit sig på under semestern. Måste börja "hålla igen" lite. Och komma igång med träningen. Samtidigt som det finns tusentals med människor i Afrika som bokstavligen svälter ihjäl. De dör för att det inte finns mat och vatten. Barn dör. Det är så fruktansvärt så att det knappt går att förstå. Det känns som att min 50 lapp eller tvåhundring i bidrag bara är en droppe i havet. Man vill göra mer.

Men jag klagar ändå över att semestern snart är slut. Att all mat tar slut så fort i kylskåpet. Att det blev stökigt här hemma av alla IKEA kartongerna som vi köpte idag. Att jag har lite ont i ryggen. Att jag känner mig ful i håret och är trött på glasögon. Det är riktiga I-landsproblem. Borde jag skämmas kanske?

Förmodligen!

söndag 7 augusti 2011

En kul utmaning

Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn! Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord! Du får inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar (förutom på ettan)

1. Vad heter du? Susanne
2. Ett ord på fyra bokstäver: Stor
3. Flicknamn: Sandra
4. Pojknamn: Sören (ååh, vårt lilla marsvin Sören, som är i himlen nu...)
5. Yrke: Sotare
6. Färg: Svart
7. Klädesplagg: Sarong
8. Mat: Surströmming (mums, snart är det dags)
9. Sak i badrummet: Solkräm
10. Plats/stad: Santorini! (paradiset på jorden)
11. En orsak att vara sen: Slöhet
12. Något man skriker: Satan!
13. Film: Schakalen
14. Något man dricker: Solhavremjölk (skitäckligt)
15. Band: Sweet
16. Djur: Sugga
17. Gatunamn: Stockholmsvägen (växte jag upp på, den bytte till något annat namn sedan)
18. Bil: Subaru
19. Sång: Så lunka vi så småningom (för det är väl titeln va, eller heter den nåt annat?)
20. Känd person: Susan Surandon


lördag 6 augusti 2011

Crowded house!

Halva Sverige var på Pride festival och parad i dag.

Vi med. Fick första parkett efter en regnskur som fick folk att dra sig undan. Sedan armbågade vi oss hemåt.

Nä, Stockholm är bäst off season. Men målet med dagen var att se paraden och det lyckades vi med. Kul ändå.

torsdag 4 augusti 2011

HiFi

Stereoanläggning??
Två stora högtalare noggrant utplacerade i rummet för bästa ljud.
Förstärkare.
Kassettdäck, skivspelare, CD spelare.

Allt detta har fått stryka på foten till förmån för lättillgänglighet och stort utbud.
Dagens "ungdomar" prioriterar mångfald istället för ljudkvalitet. Man lyssnar på Spotify och iTunes och annat direkt på datorn. Helt enkelt. Tar med sig datorn in i badrummet eller till köket eller framför TV´n (samtidigt...) och "spisar". Helt enkelt.
Men alltså. Det låter ju som en transistorradio!
Haha, vi har gått tillbaka till mono och transistorn. Helt galet.

Jag och F är så pass uråldriga att vi fortfarande monterar upp en stereo i vardagsrummet. Nog för att vi har skippat allt vad skivor heter och kör all musik trådlöst från datorn (vi är inte helt mossiga) men det finns i alla fall ett ljud att prata om. I stereo.

Sol i sinne

Oavsett väder så skiner solen (eller solarna) alltid på vår terass. Jag har samlat på mig under resor kring Medelhavet. Den stora är från mitt kära Spanien där pappa bor. Den minsta är från en underbar semester som jag och F hade på Sicilien, Italien med andra ord. Och den mellersta är det senaste tillskottet från Grekland, Aten närmare bestämt.

Förhoppningsvis blir det kanske en till redan i år. Från Frankrike. Vi får se...

onsdag 3 augusti 2011

Stadsluft

Nu har vi snart varit hemma i en vecka och dagarna bara rullar på. Vi har varit flitiga och fått massor med saker gjorda i huset och i trädgården. Vi har även slappat och solat en del. I dag kände vi att det var dags för lite miljöombyte så vi bokade bord på restaurang Kungsholmen. F, jag och 14 blev det den här gången. 16 är med kompisar. Vi åt supergod mat och efterrätt och tog sedan en liten promenad innan vi styrde kosan tillbaka till förorten igen.

Så, nu kan vi fortsätta med semestern här hemma igen.

tisdag 2 augusti 2011

Karin!

GRATTIS till alla som heter Karin idag! Ja, heter man Karin så heter man förmodligen det alla dagar under året... men idag är det Karin som har namnsdag. Inklusive mig själv, i andra namn. Fast mitt "andra" namn kommer först; Karin Susanne. Konstigt egentligen, det borde ju heta första namn. Fast då skulle tilltalsnamnet bli andra namn och det blir ju lite förvirrat. Hur som helst.

KARIN

Jag har ett antal Karin omkring mig. Mitt andra namns Karin kommer från min mormor som hette Karin. En tanke får gå till henne idag. Sedan har jag en nära väninna och hennes dotter som också heter Karin i andra namn. Förra året firade vi tillsammans, men i år blev det via sms från Spanien. Min svärmor heter Karin. Ytterligare en kompis. En före detta arbetskollega. Ja, det finns kanske någon fler som jag glömt (förlåt i så fall...).

Semestern rullar på i en behaglig takt. Har precis tagit en eftermiddagspromenad och ska nu duscha och sedan njuta en stund på verandan med ett glas vin innan grillen sätts igång.