tisdag 28 september 2010

Krig och fred

Vi har haft ett litet krig idag. Jag och 15. På morgonen när man är som allra mest stresstålig... Jag ska inte gå in på några detaljer med i stort handlade det om en cykel, en cykelpump, planering och tålamod. 15 helt hysterisk, gråtandes och stressad som en utter utanför hemmet och jag vrålandes i telefonen på tunnelbanan på väg till jobbet. Inte bra. Löser ingenting. Ingen blir glad.
Men, vi är inte långsinta. Inte ens jag. Jag har varit väldigt långsint i mina dar men har faktiskt lärt mig att inte vara det. Så, vi är kompisar igen.
15 lagade amerikanska pannkakor med sirap och fruktsallad till middag. Mums. Går ju inte att vara arg efter det. Och snälla mamman hade köpt en tröja till dottern. Mat och mutor. Frid och fröjd.

söndag 26 september 2010

Boklådan


Så här ser det ut på mitt nattduksbord just nu. Många böcker på gång. Fast, en del har jag redan läst. Och en del har jag inte börjat på ännu. Boken längst till höger med ett ituklippt bröllopsfoto är "Jag älskar dig inte" av Christina Steilli. Den har jag läst. En mycket gripande bok som liksom kryper in dig och det känns som det är du själv som är med om hela händelseförloppet. Man lider, gråter och våndas i symbios med huvudpersonen Lotten som blir lämnad av sin man. Läs den! Jag har fått den signerad av författaren som också är en flitig bloggare. Det var också mycket tack vare hennes bloggande som jag startade min blogg. Så det känns lite speciellt med hennes bok. Den får stå kvar bredvid sängen ett tag till.

Sedan har vi Paul Ronges "Sociala medier, en halv sekund från ord till handling". Ingen bok som man sträckläser från pärm till pärm utan plockar delar ur lite då och då. Ett urval mer eller mindre kända bloggare ger sin syn på den sociala medievärlden. Intressant.

Hypnotisören ska jag börja på så snart min pågående bok är klar.

Paulo Coelho har jag försökt mig på ett par gånger men jag fastnar inte riktigt. Likaså Bodil Malmsten. Jag älskar att läsa små utvalda delar av henne, men en hel bok går inte. Jag tröttnar liksom. Men det känns coolt att ha dem i bokhyllan. Som att jag är väldigt beläst och kultiverad:-).

"Nice gilrs dont get the corner office" fick jag av F när jag påbörjade min nya tjänst som chef med en plats i ledningsgruppen. Underbar titel men jag har inte läst den ännu. Skäms på mig. Jag har helt enkelt glömt bort den. Herregud, jag ska ju liksom ha hörnrummet!

"Fina fisken" är superbra läsning och tänk, både för arbetslivet och hemma. Kort och gott; fokusera på det positiva, det du fokuserar på växer. Beröm när det går bra, ignorera det dåliga. Lätt att förstå i teorin, svårare än man tror att omsätta till verklighet.

Sandra Gustafssons "Maskrosungen" är en gripande självupplevd historia som är otroligt bra skriven. Så på riktigt och nära. Självutlämnande. Hennes senaste bok "Svedd" lär vara väldigt bra också, så den måste jag skaffa snarast.

Ja, så ser det ut just nu. Om ett tag byter jag ut några av böckerna till andra och de här åker ner till storbokhyllan i vardagsrummet. Jag gillar böcker. När jag blir stor ska jag bli författare.

Pip

Allting piper i det här huset. Tvättmaskinen piper när den är klar. Ugnen piper när den är varm. Mikron piper när den är klar (och slutar inte förrän du öppnar luckan!!). Strykjärnet piper när det är varmt och färdigt att användas och piper igen när det har stått still för länge. Torktumlaren piper när den är klar. Timern piper när äppelkakan är klar. Väckarklockan piper för tidigt.

När det är tyst i huset piper det i öronen...

lördag 25 september 2010

Härodlat!


Våra fina äpplen från trädgården är nu redo att skördas (kanske något tidigt, men det funkar). Stora och fina blev de i år. Nu ska det bli mos och paj och bara att ätas som de är.Och här är resultatet av dagens skörd. 2 kg äpplen blev 2 burkar med mos. Ingen jättebra utdelning egentligen. Mycket disk blev det också. Men gott! En burk åker in i frysen och en i kylen.

fredag 24 september 2010

Det är nu det börjar

Det är alltså nu det börjar. Utelivet. 15 meddelade så fort jag kom innanför dörren från jobbet idag: "vi ska ut och grilla i kväll. Några från klassen"
Det har varit sånt nu, senaste veckorna. Och jag sitter hemma och avhåller mig från vin för att kunna åka och hämta mitt i natten. Men det är ju faktiskt dags nu. Hög tid liksom. Att börja vara ute med kompisarna på helgerna. Det har inte varit någonting förut. Godis och TV varje helg. Så jag är helt ärligt glad. Kompisar är det viktigaste man har i den åldern. Men det är klart att oron och funderingarna smyger sig på. Hur länge får man vara ute? Vart får man åka? Hur sent kan man ta sig hem själv? Är det, gud förbjude, några som dricker!? Och då får man liksom backa bandet till sin egen tonårstid och konstaterar att visst tusan dracks det i nian. Inte jag dock. Ärligt. Det kom senare.
Men i kväll får hon skjuts hem av kompisens mamma. Så jag kan faktiskt ta ett glas vin. Om jag inte vore så trött.
Skulle aldrig orka med något uteliv själv.
Men ett glas vin kanske? Jo, det får det bli!

torsdag 23 september 2010

torsdag kväll

Ja, den här veckan galopperar på i samma raska takt som alla andra veckor. Svicsh liksom, så har en vecka till gått. Men torsdagkvällar är trevliga. Bara det faktum att det är fredag i morgon gör genast humöret bättre.
Jag och barnen vaccinerade oss idag. Twinrix. Vi ska ju till Egypten snart. F reser till så mycket udda ställen med jobbet så han har redan full dos av vaccin. Sköterskan på Svea Vaccin brukar nog inte ha fullt upp hela dagarna verkade det som. Jag tror att vi förgyllde hennes eftermiddag en smula. En mamma ramlar in med två bullriga tonåringar som snackar hela tiden, knappt kunde fylla i hälsodeklarationerna och retade varandra. Lägg till att dottern lider av grav spruträdsla, brukar tappa all färg i ansiktet och må illa. Måste ligga ner under ingreppet. En son som har en smärttröskel som inte är särskilt hög och tror att vatten kan rinna in i spruthålet när man duschar. Men de är ju för underbara! Det är liksom som ett helt resande teatersällskap ibland när man är ute med dem. Det händer alltid något som får en att skratta (fast ibland blir man galen också).
Nåväl, nu ska vi väl i alla fall klara oss från gulsot. Förkylning, magsjuka och solsting kan vi fortfarande få så faran är inte helt över. Jag reser alltid med ett helt apotek. Och nu ska vi till Afrika. Herregud, får nog ta med hela läkarväskan.
Nej, tänker inte stressa upp mig över det ännu. Innan dess ska jag och F ha en myshelg på "landet", i stan. Bara vi två.

onsdag 22 september 2010

förseningar i badrumstrafiken

Missade min slot-tid till badrummet i kväll. Vet man ju vad som händer då. Hela tidtabellen blir liksom fel och man får stå ut med förseningar. Nu är det inte lika kritiskt när det händer på kvällen. Men på morgonen kan det blir kaos. Då har vi ändå två gater. Ettan är den stora på övervåningen. Där är de flesta avgångarna och de mest tidskrävande och fullbokade. På tvåan där nere är det lite enklare flighter, typ inrikes och det är också där som fakir turerna avgår från. Alltså grymt tidigt på morgonen. Egentligen är det nog lugnare och trevligare nere på tvåans avgångshall. Inte lika mycket folk. Men den är också lite enklare, skulle behövas rustas upp. Ettan är inte helt ny heller men har lite mer faciliteter som skåp och toalett.
Jaha, nu verkar det som det är dags att boarda för min del. Det gick ju snabbt, kanske kan hålla tidtabellen i alla fall :-).

tisdag 21 september 2010

Rent och fräscht

Det blev lite för grönt. Och lite rörigt. Som en gammal tapet liksom. Så nu är det ny design igen. Lite enklare och renare. Mer avskalat. Det ska vara fokus på texten och inte en massa runt omkring. Lite mer bilder ska jag nog lägga in också. Det är faktiskt trevligt märker jag när jag är inne på andras bloggar.
Ja, nä, det var nog allt för idag. Känner mig lite tom i huvudet. Har planerat en massa på jobbet idag och lett jympa med massa instruktioner på kvällen så nu behöver hjärnan en paus.
Natti natti.

måndag 20 september 2010

Ingen stuvning här

Ok, jag ska undvika svampen under äppelträdet. Svärfar avråder. Jag lyder. Skönt med rediga svar tycker jag:-).

Nu har F kommit hem!! Äntligen! Middag för fyra runt bordet idag. Lite vin. Kaffe och goda tryfflar från Fankrike till efterrätt (godis alltså, INTE svamp). Det blev liksom lite mysig fredagskänsla idag. Synd bara att det är måndag. Man kanske skulle införa fredagsmys på måndagar istället? Tänk vad trevliga måndagarna skulle bli då. Jamen varför inte, det är väl inget konstigt alls egentligen. Vi är så inrutade på att göra vissa saker på vissa dagar. Man måste ju kunna ha kul saker att se fram emot på vardagkvällarna också.

Igår efter valet tog jag en promenad och slank in hos goda vänner på vägen. Blev bjuden på supergod lunchmacka och kaffe. Satt på deras altan och småpratade om ditt och datt. Fick med mig recept på gott och nyttigt bröd och lite inspiration till ny mat och lite nytt tänk. Så trevligt och enkelt. En timmes besök hos goda vänner som ger så otroligt mycket! Helt underbart att ni finns!!
Man umgås för lite med vänner, eller jag, eller vi. Det behöver inte vara långa middagar som har planerats i veckor. Oftast blir det korta och spontana nästan trevligare för man har inga förväntningar utan tar bara saker för vad de är.

Och i valet blev det...ja, vad blev det egentligen? Rörigt kanske. Och delvis katastrof. Det blir en spännande tid framöver.

söndag 19 september 2010

Jag vill bo i en svamp annars får jag krampJag är verkligen ingen skogsmulle. Därför är jag också helt urusel på svampar. Kan känna igen en kantarell och en flugsvamp typ.
Idag var jag ute och rensade äppelträdet från ruttna äpplen så att de andra kan får mogna i lugn och ro. Ingrid Marie, är som bäst först om en månad ungefär. Fast jag provade ett stort och fint äpple idag och det smakade riktigt gott. Saftigt och syrligt, det ska de ju vara. Men någon vecka till skadar nog inte. Hursomhelst, under äppelträdet växer det klasvis med svampar. Naturligtvis har jag ingen aning om vad det är för sort. Någon som kan hjälpa mig?? Vad är det för svamp på bilden här? Är de ätliga? Goda? Eller giftiga!?

I väntans tider

Sitter och klipper med ögonen och väntar på att 15 ska komma hem. Tittar på Discovery som visar en dokumentär om verklighetens CSI i England. Hemska brott mot unga kvinnor har begåtts. Inte bra att titta på när man samtidigt väntar på en promenerande dotter på väg hem. Inte ensam dock. Hon har sällskap av 2 kompisar.

Nu kom hon hem!!

Nu kan jag sova. Godnatt!

lördag 18 september 2010

Nära ögat

Jag höll på att få hem 10-15 tonåringar hit idag. 15-åringar. Jag erbjöd de faktiskt att få husera här. Ett helt gäng från 15´s konfaläger skulle ses vid någon badplats och grilla. Jomen visst. Himlen öppnade sig någon gång under eftermiddagen och vägrade sedan att stänga sig igen. Vart tar man då vägen som ungdom? Så jag erbjöd hemmet. 13 fick spader och hotade med att lämna huset. Men sedan blåste det tydligen nya vindar för de gick hem till någon annan stackars förälder (eller kanske någonstans där det INTE fanns någon stackars förälder).
Så det blev en tyst kväll i alla fall. F är fortfarande på cykelresa. 2 hela dagar till, suck. Vi blir liksom färre och färre kring middagsbordet. I kväll blev det bara 13 och jag. Mysigt det också förstås. Nu har jag mumsat på några ostbågar och halvligger i en väldigt skön fotölj med datorn i knät. Sämre kan man ha det.

onsdag 15 september 2010

Sent igen

Nu är klockan mycket IGEN. Tänkte lägga mig tidigt och vara lite utvilad i morgon. Men nähä. Det gick inte i kväll heller.
Fick mina nya coola glasögon med posten idag. Pilotbågar. Så trendigt. 15 tycker att jag är supercool i dem och 13 tycker att jag inte ser klok ut. Själv har jag inte bestämt mig vad jag tycker. Jag är mest bekymrad över min huvudvärk, som helt klart kommer från ögonen. Det verkar inte som jag riktigt har fått till rätt styrka i alla fall. Eller så är det tillfälligt. Mina ögon verkar vara väldigt känsliga för om jag är trött tex. En del dagar känns det bra och jag ser utmärkt medan andra, som idag, är jättejobbiga med trötta ögon. Orkar inte krångla mer med detta nu utan tänker ge de här två brillorna jag har nu, med samma styrka, en chans. Sen går jag till en ny optiker och till slut kommer det att sluta med progressiva. Det finns ingen annan utväg förmodligen.
Håhåjaja, åren går.

tisdag 14 september 2010

Rapport från Pyrenéerna

Jag har fått några första rapporter från F´s cykelresa i Pyrenéerna. Verkar vara toppen, men kämpigt. Han rapporterar på sin hemsida www.fphoto.se Gå in på journal så finns det lite reportage. När man ändå är inne där så kan man kika på hans andra bilder också, det är i första hand en fotosida nämligen. Och han är SÅ duktig på att fota.

Min näsa är för övrigt helt ok. Varken blå eller svullen. Och vattnet rinner fint fortfarande.

måndag 13 september 2010

Äckligt

Tänkte ta en bild och lägga ut på bloggen men kom på att jag kanske ska värna om mina läsare lite och inte förstöra aptiten till kvällsmackan. Jag har alltså rensat avloppet i handfatet i badrummet. Något som jag alltid behövt göra med jämna mellanrum oavsett var jag har bott. Det är tydligen där både mitt och dotterns hår hamnar. Märkligt att vi överhuvudtaget har någon kalufs kvar. Båda har långt och mörkt hår, ok, mitt är inte jättelångt precis (men det håller på att växa ut, ska inte klippa mig på ett tag nu) men mörkt är det i alla fall...ok inte jättemörkt heller längre faktiskt. Lite slingor och lite grått. Strunt samma, HÅR är det i alla fall och lossnar från skallen gör det och hamnar i handfatet och åker ner i rören och blandas med en massa äckel och stannar liksom där. Fy.
Passade dessutom på att slå i näsan, med glasögon och allt, rakt in i tvättstället när jag skulle krångla mig upp från rören. Jag tror att jag svor, flera fula ord. Det gjorde ONT. Nu håller det på att växa till en liten snygg bula. Blir säkert blå också.
Men nu rinner det så fint med vatten i handfatet.

söndag 12 september 2010

Ny vecka

Nu drar snart en ny vecka igång. F åker till Frankrike i morgon för att under en vecka cykla över till Spanien. En riktigt tuff vecka med många berg att ta sig uppför. Och nedför, hemska tanke. Det kan utan problem gå i 50-60 km/h nedför. Med bara hjälm som skydd. Hu, den tanken får man inte tänka. Nej, nej, det blir en trevlig cykelvecka för honom.
Jag och barnen håller ställningarna här hemma. Jag ska komma igång med träning ordentligt är tanken. Fortfarande inte jättelockande men nu måste jag börja tvinga mig själv för annars fastnar jag i detta slöa läge är jag rädd. Det trodde jag inte skulle hända men jag känner tydligt nu att det skulle mycket väl kunna bli så. Så. Skärpning!
Annars blir det arbete, matlagning, tvätt och allt annat som hör vardagen till under veckan.

lördag 11 september 2010

En liten gallupp

Är det någon som läser min blogg? Jo, jag vet att det finns några trogna läsare i Skåne och en i Florida och en och annan till. Jag vet också att jag någonstans kan ta reda på hur många besökare jag har men jag har inte lyckats klura ut hur ännu.

SÅ därför genomför jag nu ett liten snabb-gallupp. Ni som läser min blogg kan väl kommentera bara med ett litet hej. Eller en kommentar om vad ni tycker om min nya design. Herregud det fanns ju hur mycket som helst att välja på. Men jag ska nog försöka få in en egen bild så småningom istället.

Men i alla fall; in med en kommentar så att jag vet att ni finns där.

Alla får en digital KRAM.

Lagom

Nu är det knäpptyst i huset igen. Bara jag hemma. 15 på klassresa, 13 hos kompis och F på tippen. Ja, jag har alltså inte slängt honom :-), han är där och slänger trädgårdsavfall och gamla tjockteven.
Och jag jobbar lite, och bloggar lite och facebookar lite och dricker lite kaffe och äter ett litet äpple och jobbar lite igen. Men bara lite.
Lagom är bäst. Det är mitt ordspråk. Alla klagar på att det är bara vi svenskar som har ett så tråkigt och "icke ställningstagande" ord som lagom. Varför då undrar jag? Det är väl idealiskt. Inte för varmt eller för kallt utan LAGOM, inte för stort eller för litet utan LAGOM, inte stenkul men inte aptråkigt heller utan...LAGOM! Ok, det kanske är bättre med stenkul. Men lagom fungerar så bra i så många sammanhang. Och för mig kanske inte lagom är lagom utan helt PERFEKT.
Fast nu har jag tänkt på lagom så mycket en stund så nu låter liksom hela ordet jätteskumt. Testa och säg lagom flera gånger. Till slut förstår man nästan inte vad det betyder. Men jag tycker att vi ska värna om vårt unika ord LAGOM!

llllööööörrrrrrdddddaaaaggggg!!!!

Ok, jag ska sluta skriva så där fånigt. Men nu är det lördag och inte fredag längre och lördagar är också ok. Idag var jag uppe med tuppen och körde 15 till Vaxholm där helgens klassresa startar. 13 med kompis har börjat göra sig hörda på kammaren och ramlar väl snart ner för trappan för att inta frukost. Själv ska jag strax sätta mig och jobba lite. Det gör jag inte ofta på helgen men nu är det en massa tankearbete som måste till. Jag måste sortera tankarna och få ur mig något vettigt. Tänk, tänk. tänk....

fredag 10 september 2010

Freeeeeddddaaaagggg!!!!

Så skrev sonen på FB för någon timme sedan. Fast med betydligt fler bokstäver. Och jag håller med honom. Det är underbart med fredagar. Det finns ganska många också och de dyker upp hela tiden. Det är typ måndag och fredag hela tiden. Måndag, vips så är det fredag och, vips så är det måndag IGEN. MEN nu är det i alla fall fredag och jag njuter av stunden och nuet.
Vi ska åka och äta på lokala ristoranten så att 13 med kompis kan får vara själva en stund med...tjejerna...

onsdag 8 september 2010

september...

September är ingen bra månad. Inte för mig. Jag har inga problem med årstiden, tycker att det är hög och klar och skön luft ute. Jag vet inte vad det är men september gör mig lite trött, låg och trögtänkt. För något år sedan när jag gick till min husläkare för att ta lite prover för att jag var så trött och hängig, just i september, så slog han ett öga i min journal och konstaterade att jag hade sökt för exakt samma symtom i september året innan. Och året innan det. OCH ytterligare ett år innan det. Lite höstdepression trodde han, fast tidig sådan. Men jag känner mig inte deppig, inte i år i alla fall, utan mera seg och just trög i skallen. Det är ju den här tiden på året då allt drar igång, man måste vara kreativ. Allt som innan sommaren sköts upp till "efter semestrarna" börjar nu göra sig påmint. Och det är så frustrerande av inte ha huvudet på skaft då.
Det kanske bara är att härda ut och vänta på att det går över. För det brukar det ju göra. Kanske ska låta kroppen få det den vill. Lugn och ro och vila. Njuta av fritiden. Njuta av min familj. Mmm, det blir nog bra.

tisdag 7 september 2010

tisdag morgon

Nu är det knäpptyst i huset igen. Det är alltså så här det är i huset när ingen av oss är hemma. Shhh, om jag är riktigt tyst kanske huset tror att det är ensamt. Fast, just det, 13 sitter ju i soffan där uppe och spelar PS3. En liten kort paus innan det är dags att skjutsa honom till skolan med all sin packning inför lägerskolan som de åker på idag. En övernattning. Med nya klassen, det blir nog jättekul och nyttigt för alla. Att lära känna varandra. Ett bra initiativ av skolan tycker jag.
Sen åker jag till jobbet och huset blir ensamt på riktigt. Men larmat!!

lördag 4 september 2010

Lördagkväll

Lördag kväll i soffan, framför en film, efter mat och vin och lite godis. Vi var på invigning av nya stallet idag. Stallet där 15 rider. Stort och maffigt och modernt och sprillans nytt. Stor show med en fånig konferencier och hästar i olika sorter och storlekar som springer i cirklar och konstellationer med glittriga ryttare på. Hm, det låter som om jag inte tyckte om det men det gjorde jag faktiskt, de var duktiga och det var en jättebra show. Men konfrencieren VAR fånig.Too much liksom. Det hela avslutades med "kändishoppning" vilket innebar Rickard Herrey, Jonas Lexell (myror i brallan), Velvet och några andra andra halvkändisar. Men där måste jag undra lite. De här "kändisarna" var ju ridkunniga och hästintresserade i och för sig men hur känns det att åka iväg på en invigning av det här slaget och visa upp sig? Är det något man måste göra till och med för att hålla kändisnivån uppe? Jag menar Rickard Herrey, vad har han gjort efter de gyllene skorna? Inte jättemycket väl? Dansat i Lets Dance. Eller så har jag missat en massa saker som han har gjort. Hur länge är man "kändis"? Strunt samma, nu är stallet invigt och det var fint.
I morgon är söndag.
Hela dagen!

onsdag 1 september 2010

One of those nigths

Full sula hela kvällen. Har röjt i 13´s rum. Verkligen röjt. Det kom hit kartonger med kläder från fadern. När vi ändå gick igenom dem kunde vi lika gärna fortsätta. Upp med lite saker på väggarna, bort med den trasiga tjockteven, koppla in stereon ordentligt och vips så var där ett tonårsrum värdigt en 13 åring.
Så nu är bastun full igen.
Jag som nyss gjort mig av med saker där.
Nu är jag trött. Väldigt trött. Jag ska äntligen gå och lägga mig och läsa min nya bok. Som är signerad och allt. Av författaren Christina Stielli som jag träffade på hennes boksignering idag." Jag älskar dig inte" heter boken. Den fastnar direkt. Rekommenderas!